KUHINJA PO NAČELU FENG SHUI

feng shui kuhinje

Feng Shui kuhinje

Kuhinja je del stanovanja ali hiše, v katerem shranjujemo, pripravljamo in uživamo hrano. V njej se zbirajo člani družine ali prijatelji, da skupaj veselo posedijo pri mizi. Poleg dnevne sobe je tudi kuhinja prostor, ki mu moramo posvetiti posebno pozornost. Za nekatere je prav to prostor, ki predstavlja središče vsakega doma.

 

 

Na naše počutje in to, ali bo naš dom potekal harmonično, odločilno vplivajo hrana z ugodno energijo či ter premišljena lega in oprema kuhinje. feng shui kuhinje

Red in čistoča sta še posebno v kuhinji osnovno pravilo. Številni kuhinjski pripomočki, kot so okrasne kuhalnice, metlice za sneg, majhne naprave in podobno, morda sicer ustvarjajo podobo navdušenih kuharjev in uživalcev mojstrsko pripravljene hrane, vendar ni, če je vse to razstavljeno naokrog. Poleg tega majhni predmeti ovirajo optimalen pretok pozitivne energije. Predvsem koničaste predmete, kot so recimo noži, shranjujemo v predalih ali zaprtih omarah, pa ne zgolj zaradi nevarnosti, pač pa predvsem zaradi toka negativne energije.

Tudi za kuhinjo velja, da se moramo pri oblikovanju izogniti vsem koničastim kotom in robovom. V tem delu stanovanja naj vladajo predvsem zaokroženi ali vsaj poševno obdelani robovi, tudi na mizah in delovnih površinah. Pazimo, da z omaricami in napravami ne obdamo vseh sten, saj nas bi ti utesnjevalo. Proste površine, to velja za stene, omogočajo boljši pretok energije, misli in ustvarjalnosti.

Višina delovne površine mora biti primerna osebam, ki so največ v kuhinji, ali vsaj prilagodljiva. Odveč je omenjati, da naj bo tudi kuhinja svetla in prijazna, taka, da jo lahko zlahka prezračimo, zvečer pa dobro osvetljena, saj se bomo le tako v njej dobro počutili.kuhinjski predal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pri pripravi hrane naše gibanje ne sme biti omejeno, zato je še kako pomembno, da imamo v kuhinji proste površine in red. Za naše dobro počutje namreč ne zadoščajo samo kakovostne sestavine. Da jih skrbno pripravimo, potrebujemo dovolj prostora za gibanje. Opazimo lahko, da prosto in odprto oblikovan prostor olajša kuhanje in pečenje ter poveča.

Odpadki ne sodijo v kuhinjo! Ostanke hrane in vse druge odpadke moramo odstranjevati vsak dan, po potrebi pa tudi pogosteje. Posode za odpadke brez pokrova ali take, katerih pokrovi so lahko tudi odprti, so neprimerne.

Posebno temo v feng shui urejeni kuhinji predstavljajo kuhinjske nape. Ni dvoma, da lahko prostor najbolje prezračimo tako, da na stežaj odpremo okna, vonj svežih in sveže pripravljenih živil pa bržkone nikogar ne moti.

Ob kuhinjski napi najprej pomislimo na to, da skrbijo za red in čistočo in svež zrak. Vendar pa ob tem iz prostora dobesedno izsesajo energijo či. Filtri se zamažejo in jih moramo zato redno menjati. Napo namestimo tja, kjer se nam zdi nujno potrebna, pri tem pa pazimo, da je okrogle oblike. Namestimo jo na čimbolj neopazno mesto.kuhinjske nape

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elementa ogenj in voda vladata v kuhinji tako povezano kot nikjer drugje v stanovanju. Pri tem ne gre le za nasprotna si elemente, pač pa je pomembno tudi, da skrbno načrtujemo priključke obeh virov, torej štedilnika in vodovoda. Žal na to pogosto ne moremo vplivati, ker so priključki največkrat že nameščeni. Tedaj se velja neugodnim vplivom postaviti po robu in kolikor je mogoče omiliti razliko med elementi. Najboljše je, da pomivalno korito, hladilnik in pomivalni stroj ne stojijo zraven štedilnika, saj se s tem izognemo energijskim neskladnostim. Vendar naj bi bila oba vira, torej ogenj in voda, nameščena na vzhodu ali jugovzhodu kuhinje. V tej smeri vlada namreč energija lesa, ki okrepi element ogenj in deluje proti neugodnemu energijskemu toku vode na ogenj. Štedilnik in pomivalno korito v vsakem primeru ne smeta biti nameščena drug zraven drugega. Priporočljivo je, da je med njima še kak del kuhinjskega pohištva, ki ima kovinske elemente. Poleg tega je dobro tudi, da nad štedilnikom shranjujemo kuhinjske pripomočke iz gline ali kovine, saj krepijo elementa zemlja in kovina. Težki predmeti nad štedilnikom ovirajo energijo či, ki izstopa, s tem pa negativno vplivajo tudi na osebo, ki stoji ob štedilniku.