NAJBOLJŠI SPALNI POLOŽAJ

Spalni položaj

Spalni položaj

Spalni položaj je lega telesa, v kakršno se človek namesti pred ali med spanjem. Vsak izmed njih ima svoje dobre strani in slabosti. Pomembno je, da si mora vsakdo zase poiskati tistega pravega, ki mu zagotavlja najmirnejši in najbolj sproščujoč spanec. Približno tretjino svojega življenja prespimo, zato ni presenetljivo, da spalni položaj močno vpliva na naše telo. Kar  95% odstotkov ljudi vsako noč spi v istem položaju.

PRVI NAJBOLJŠI POLOŽAJ – SPANJE NA HRBTU
Po ugotovitvah številnih raziskav je najboljši položaj med spanjem prav spanje na hrbtu. Spanje na hrbtu preprečuje bolečine v vratu in hrbtu, saj glava, vrat in hrbtenica ohranjajo svojo naravno pozicijo. Ta položaj je koristen za zdravje, ker notranjim organom daje več prostora. Strokovnjaki svetujejo da je dobro če imamo kolena rahlo dvignjena, tako da čim bolj zmanjšamo pritisk na sklepe. Tako se tudi kri lažje pretaka do srca. Ta položaj je zaradi dvignjene glave idealen za vse, ki imajo težave z želodčno kislino, saj preprečuje zgago in zmanjšuje možnost nastanka refluksne bolezni. Priporočljivo spanje na hrbtu je tudi za ženske, saj preprečuje nastajanje gubic na obrazu in poskrbi za ohranjanje lepih prsi, saj so prsi v tem položaju tudi med spanjem deležne ustrezne podpore. Položaj ni primeren za smrčače, saj se smrčanje pri spanju v tem položaju še dodatno okrepi. Prav tako naj se tega spalnega položaja izogibajo nosečnice, saj lahko privede do različnih težav, kot so hemoroidi, neustrezen krvni tlak in zmanjšan dovod krvi do maternične posteljice. Za udoben spanec je izjemnega pomena tudi vzglavna blazina.  Idealen vzglavnik za spanje na hrbtu bi naj bil višji vzglavnik, ki bo nudil dobro oporo glavi in vratu.

spanje na hrbtu

DRUGI NAJBOLJŠI POLOŽAJ – SPANJE NA BOKU
Z vidika vpliva na zdravje je spanje na boku zelo priporočljivo. Zmanjšuje smrčanje in ohranja hrbtenico v iztegnjeni poziciji. Če imate težave z želodčno kislino, je to razen spanja na hrbtu najboljši položaj, ki si ga lahko izberete. Priporočljivo je, da spite na desnem boku, ki manj obremenjuje srce. Slaba stran spanja na boku pa je, da ta položaj povzroča nastanek gubic na obrazu in slabo vpliva na lepo obliko prsi, ker obremenjuje njihove vezi. Za nosečnice, ki spijo na boku svetujejo spanje na levem boku, saj je to idealen položaj za dober pretok krvi. Popoln vzglavnik za spanje na boku je debelejši ergonomsko oblikovan vzglavnik, ki zapolni prostor nad rameni in daje primerno oporo glavi in vratu.

POLOŽAJ, KI NI NAJBOLJ PRIPOROČLJIV – POZICIJA ZARODKA
Če spite s koleni pod brado, v tako imenovani fetalni poziciji, boste slabosti tega spalnega položaja občutili, ko se boste zjutraj prebudili, zlasti če že imate artritične težave in bolečine v križu in sklepih. Ta položaj zmanjšuje smrčanje in je primeren v času nosečnosti, ni pa najbolj priporočljiv, ker omejuje preponsko dihanje. Če je fetalni položaj za vas kljub vsemu najudobnejši in v njem prespite noč za nočjo, se poskusite vsaj nekoliko zravnati, tako da vaše telo med spanjem ne bo popolnoma zvito. Potrudite se in vsaj tu in tam poskušajte zaspati na hrbtu, saj spanje v fetalni poziciji izniči vse, kar bi vam sicer prinesel lepotni spanec. Mnogi namreč prav ta spalni položaj krivijo za prezgodnje gubice na obrazu, prav nič dobrega pa se ne obeta niti vašim prsim. Za spanje v fetalnem položaju je primeren debelejši vzglavnik.idealni spalni položaj

NAJSLABŠI SPALNI POLOŽAJ – SPANJE NA TREBUHU
Spanje na trebuhu slabo vpliva na hrbtenico, povzroča pritisk na sklepe in mišice, draži živčevje in se odraža kot bolečina, odrevenelost in mravljinčenje. V tem položaju je vaša glava ure in ure obrnjena na eno stran. Posledic tega trenutno morda še ne čutite, se pa lahko pokažejo z leti. Tudi za notranje organe, zlasti za prebavila je spanje na trebuhu najslabši položaj. V tem položaju lahko pride do upočasnitve dihanja, če obraz vsako noč rinete v blazino, pa lahko zlahka privede do nastanka zgodnjih in izrazitih gubic. Če že spite na trebuhu, vzglavnika raje ne uporabljajte. Ima pa spanje na trebuhu tudi svojo dobro plat. Če ponoči smrčite, nimate pa težav z bolečinami v vratu ali hrbtu, je spanje na trebuhu za vas lahko celo priporočljivo, saj so v tem položaju zgornje dihalne poti bolj odprte, kar ublaži smrčanje.spanje na trebuhu

 

 

 

 

 

 

 

Na koncu je najvažneje, da si vsak dan privoščite prijeten spanec v položaju, v katerem zvečer najlažje zaspite in se zjutraj zbudite resnično spočiti in naspani.

Lahki in nežni vzglavniki iz popolnoma naravnih materialov ali materialov, ki omogočajo aktivno dihanje in optimalno klimo, vsako noč izboljšujejo vaše udobje med spanjem. Oporni vzglavniki za tilnik Sembella® so oblikovani v skladu z najnovejšimi anatomskimi spoznanji in preventivno preprečujejo nateg mišic in položaje med spanjem, ki povzročajo krče. Kliknite tukaj za ogled ponudbe.

vzglavnik za idealno spanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izpolnite obrazec in oddajte povpraševanje!
Ponudbo vam bomo izdelali v najkrajšem možnem času.