FENG SHUI – HARMONIJA BIVANJA IN ŽIVLJENJA

feng shui

Feng shui

Feng shui je staroazijska umetnost življenja v sozvočju z okolico. Uči nas prepoznavati pozitivne in negativne energije, jih okrepiti ali se jih ubraniti. Beseda feng v kitajščini pomeni veter, shui pa voda. To pomeni, da je vse, kar nas obdaja, sestavljeno iz premikajoče se energije.Tudi neživa materija kot so stoli, mize ali hiše, so zgrajeni iz take energije. 

 

Feng shui sodi med zelo stare kitajske sisteme pravil. Kitajci ga že tisočletja uporabljajo pri postavljanju hiše na prostor, ki prinaša srečo. Tudi oblikujejo in opremljajo ga po njegovih smernicah. Do pred kratkim je bil feng shui razširjen večinoma na jugovzhodu Azije. V zadnjih letih pa kitajski nauk postaja vse bolj priljubljen tudi na zahodu. Pojavljajo se različne šole in mojstri feng shuija, ki poskušajo prvotni nauk čim bolj prilagoditi potrebam zahoda.

V Hongkongu je 90% vseh poslovnih stavb nastalo z uporabo feng shuija. Svetovalci lahko preoblikujejo stare zgradbe in vrtove tako, da bodo prinašali srečo. Ukvarjati se z feng shuijem ne pomeni le uporabljati določene pojme ter upoštevati različne nasvete in napotke, marveč je to veliko bolj spoprijem z samo miselnostjo Daljnega vzhoda. Zaradi kompleksnosti nam je ta miselni svet popolnoma tuj, ampak logičen. V kitajskem filozofskem nazoru igrata najpomembnejšo vlogo energija in življenje, kar je popolnoma v nasprotju z zahodnim svetom kjer je središče materija.

Glavni smisel feng shuija je, da ujame in zbere či določenega mesta, pa naj bo to znotraj ali zunaj, ne da bi ta energija nazadovala. Če iščemo prevod besede či naletimo na besede kot so atmosfera, razpoloženje, energija, življenjska energija, življenjska moč…

či energija feng shui

 

 

 

 

 

 

 

Tok či, ki teče v nas in iz nas, odloča o tem kakšno je naše razpoloženje, čustva in duševno in telesno stanje. Feng shui je na energijo či usmerjen v zgradbah in pokrajini. Či teče skozi zgradbe, priteka in odteka skozi vrata in okna, v majhnih količinah tudi skozi zidove. Zato je izredno pomembna oblika zgradbe, položaj oken in vrat in gradbeni materiali ki vplivajo na dotok či-ja.

Najvišji cilj feng shuija je, da znotraj toka te energije najdemo prostor zase, ki pozitivno vpliva na naše telesno in duševno zdravje ter na življenje nasploh. Najboljše za nas bi bilo, če bi energija skozi naše prostore tekla kot majhna reka, ki je ne bi nič oviralo, hkrati pa tudi nič pospeševalo.